Hej, jeg er Michael Suodenjoki - en software ingeniør bosat i Kgs. Lyngby nord for København. Dette er min personlige hjemmeside med blog, fotografier, artikler, interesser mm.
Hej, jeg er Michael Suodenjoki - en software ingeniør bosat i Kgs. Lyngby nord for København. Dette er min personlige hjemmeside med blog, fotografier, artikler, interesser mm.
Opdateret 2011.01.20 23:30 +0100 |
Not available in English
Oh Val d'Isere, Oh Val d'Isere - du tilbedes som en af skisports-stedernes guder. Sådan kunne man starte sin beskrivelse af denne sæsons ski udflugtsmål.
Det var simpelthen forrygende 7 dage i de franske alper. Selv om det var i uge 6 og lidt tidligt i sæsonen, så må man sige at vejret var med os. Det har været kanon. Det startede allerede med busturen fra den lokale lufthavn i Chambery til Val d'Isere (ca. 134 km). På vejen op af bjerget i de mørke timer lagde sneen sig i et tykt lag omkring os. Bilerne måtte havde snekæderne frem og guiden havde det store smil fremme - "I kommer lige i rette tid. Vi har trængt til lidt nyt sne. Det kommer nu og de har lovet høj solskin i morgen". Det kunne ikke se mere lovende ud. Det var lørdag aften d. 5 februar 2001. Den lidt kaotiske situation i Københavns lufthavn omkring check-in og forsinkelse af flyende var lagt bag os. Mærsk Air havde landet fornemt i Chambery lufthavnen lidt nord for Grenoble og bussen sneglede sig nu opad mod Val d'Isere og Tignes.
Val d'Isere udgør sammen med Tignes et temmelig stort skiområde kaldet l'espace Killy - opkaldt efter den berømte franske skiløber Jean-Claude Killy. Området er kæmpe stort (ca. 300 km pister) med adgang til de 2 gletscher områder Glacier de Pissaillas og La Grande Motte. Specielt La Grande Motte må siges at være legendarisk. Det ligger i Tignes området og her kan man stå på ski i 365 dage om året. Den kæmpe store boulevard tur fra toppen af La Grande Motte (3456 moh) er i godt vejr simpelthen fantastisk - og skal prøves hvis man bare er en nogenlunde habil skiløber. Der kan spores aktivitet i Val d'Isere området helt tilbage før kristendommens begyndelse og fra omkring 1930'erne begyndte man at udvikle området som et skisportssted. Den første skilift blev sat op i 1936 og i 1938 blev det lokale ski lift firma dannet. Det fik ret hurtig byen og området til at vokse eksplosivt både med hensyn til transport mulighederne til området med nye veje og selve bykernen. Navnet Val d'Isere stammer højst sandsynlig fra det latinske Vallis som betyder høj græsgang eller høj dal.
Val d'Isere by er temmelig seværdig. Byen er til forskel for mange andre byer ikke blevet ødelagt af for mange pap-huse. Den gamle stil bliver - sådan nogenlunde - overholdt og selve bykernen er mægtig hyggelig. Der er hvad der skal være. Lige fra restauranter (dog i svingende kvalitet) og de obligatoriske skibutikker til afterskibarer og dissiderede dansesteder. Det er i øvrigt meget morsomt at konstatere at de franske byer tilsyneladende går mere op i julen end de danske. Man tror faktisk dernede at "Julen varer lige til påske" - i hvert fald hvis man skulle tro udsmykningen. Der står stadig lysende juletræer og pynten hænger godt ved. Dog kan Val d'Isere noget som ikke ses så mange andre steder. De har nemlig et utrolig velfungerende transportnet af busser (det røde "tog") der drøner igennem byen ad to fastlagte ruter. Busserne er helt gratis at bruge og sparer byen for megen unødig trafik. Det kunne andre skisportsbyer lærer noget af. Til gengæld har de i Val d'Isere endnu ikke fået nogle mere smarte liftkort. Der skal stadig et åndsvagt billede i. Der kunne Val d'Isere lærer noget af St. Anton.
Vi havde købt vores skitur gennem Pistase Ski, som vi efterhånden har brugt nogen gange og været ganske tilfredse med. Pistase Ski har videreudviklet deres koncepter over en årrække og kan bla. her i Val d'Isere tilbyde deres eget hotel. Hotel Savoie er et af de ældste i byen hvilket vi også fik et indtryk af. Gæsterne klagede ofte over værelsernes kvalitet - lige fra dårlige, ja lige fra ødelagte senge, til dårlig vedligeholdt sanitet og ubrugelige brusere. Hotellets vicevært har sikkert travlt. Vi hørte at hotellet hver tredje uge plages af unge 18-19 årige fra Oure højskole, som gentagne gange har smadret inventaret - noget problemerne jo ikke bliver mindre af. I øvrigt er Savoie også navnet på den region i Frankrig hvor Val d'Isere ligger, så det passer jo meget godt sammen.
Nå, men vi boede slet ikke på hotellet men i et lejlighedskompleks kaldet Portillo. Efter sigende et klassisk sted som har været i drift i rigtig mange år. Stedet ligner noget fra 70'erne. Der er mange brune farver. Men bortset fra det så kunne vores lejlighed, som befandt sig på 7. etage, sagtens stå mål med vores forventninger. Der var et lille badeværelse med bruser og karbad (det var en god ting), et lille toilet (igen med tæppe på gulvtæppet!), et lille køkken med ovn og opvaskemaskine (fremragende ting), en lille stue, lille entre og en lille balkon. Lejligheden var omkring 26 kvm., og der var plads til fire sovende personer. Dels var der 2 nedslåelige senge i entreen og i stuen kunne sofaen omdannes til 2 yderligere senge. Godt nok selv om vi kun var 3 personer. Balkonen kunne byde på en fremragende udsigt ud over Val d'Isere by.
På introduktionsaftenen (Søndag aften) udleverede Pistase Ski et ugeprogram - med diverse standard arrangementer som er normale for skiferier. Det viste sig dog i løbet af ugen at Pistase havde lidt svært ved at overholde programmet - noget af det dog ikke selv forskyldt men pga. vejret. Følgende kan nævnes:
Alt i alt må man sige at ugen nok ikke helt forløb efter planen fra Pistase Ski's side. Personligt syntes jeg ikke det gjorde så meget. Vi har efterhånden prøvet det andre steder før, og det var heller ikke det hele vi havde meldt os til. Til gengæld bør Pistase Ski nok øve sig lidt på f.eks. et kommunikationskursus. Som vi sagde til hinanden "Ingen information er måske bedre end misinformation". Arrangementet omkring skiskolen var også en lille smule forvirrende. Den første dag (søndag) blev eleverne bedt om at køre ned af en lille bakke så lærerne kunne se hvilke hold man skulle på (begynder,mellem,øvet). Holdinddelingen blev dog lidt forvirrende for folk som var sammen ville jo gerne være på samme hold. Som læreren sagde "Det nytter ikke noget at I er sammen. Det drejer sig om at lære at stå på ski og så lærer i mest ved at komme på det rigtige hold. Så må i aftale at mødes med jeres venner bagefter." Alt sammen fornuftig snak men som det dog ville havde været rart at vide på forhånd.
Følgende tabel lister et eksempel på de udgifter der er forbundet med en skirejse.
Beskrivelse | Beløb |
---|---|
Rejse Inkl. transport, ophold i lejlighed, liftkort på 7 dage, tomsengstillæg, afbestillingsforsikring, forhøjede afgifter på brændstof. |
5946,67 kr. |
Skileje Excl. støvleleje. |
525,11 kr. |
Mad Fælles indkøb/udgifter og restauranter. |
1344,72 kr. |
I alt | 7.816,50 kr. |
Udover dette havde jeg købt 1500 franske franc som passede fint til en uge. De gik således dels til de fælles indkøb samt drikkelse og individuelt frokost mm.